Sposób przygotowania:
Zapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków
Kapustę opłukać i pokroić na ćwiartki,ziemniaki obrać.Warzywa przełożyć do garnka ,zalać gotowana wodą , posolić i dodać przyprawy kminek i owoce jałowca.Gotować około pół godziny -odcedzić.Wodę i ziarenka smaku wymieszać. Mąkę uprażyć na maśle , cienkim strumieniem wlewać wodę z ziarenkami smaku cały czas mieszając.Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kapustę z ziemniakami przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.Polać przygotowanym sosem i posypać bułką tartą wymieszaną z żółtym serem.Na wierzch położyć kiełbaski przekrojone na połówki i nacięte na krzyż wzdłuż .Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około pół godziny . Porcje na talerzach posypać posiekanym świeżym koperkiem.