Sposób przygotowania:
Zapiekanka z piersią kurczaka
Ziemniaki obieramy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aby były jeszcze odrobinę twarde, odcedzamy, studzimy. Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w niedużą kostkę. Przesmażamy na 2 łyżkach rozgrzanego oleju rzepakowego, aby mięso tylko straciło kolor surowizny. Doprawiamy solą i pieprzem.Obie śmietany miksujemy z jajkami i koncentratem pomidorowym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dno żaroodpornego naczynia wykładamy pokrojonymi w plastry ziemniakami. Przykrywamy blanszowanym szpinakiem, a następnie warstwą podsmażonej piersi z kurczaka. Zalewamy sosem śmietanowym. Przykrywamy pozostały pokrojonymi w talarki ziemniakami. Posypujemy startym serem. Pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem podajemy z ulubionymi dodatkami (ja przygotowałam do niej sałatę z ogórkiem w śmietanie).
Kniejson