Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Zapiekanka z podwójnym sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczna wegetariańska zapiekanka

Zapiekanka z podwójnym sosem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zapiekanka z podwójnym sosem

 

  • 25 dkg kolorowego makaronu rurki
  • 1 łyżeczka masła
  • Sos jogurtowy :
  • 1 duży kubek jogurtu
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • 250 gram serka mascarpone
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 szczypty pieprzu
  • sos pomidorowy:
  • 240 gram pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • dodatkowo:
  • 125 gram sera mozzarella
  • 1 mała cukinia

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z podwójnym sosem
Makaron ugotować al'dente w osolonym wrzątku -odcedzić i wymieszać z masłem.Pomidory z koncentratem pomidorowym gotować przez ok. 20 minut.Doprawić do smaku solą,cukrem,bazylią , świeżo zmielonym pieprzem i jeszcze przez chwilę gotować.Na wysmarowane masłem dno naczynia do zapiekania wylać sos pomidorowy.Na sosie rozłożyć makaron.Jogurt ,jajka,serek mascarpone dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.3/4 sosu wylać na makaron.Cukinię umyć ,osuszyć i pokroić wzdłuż na 1 cm plastry.cukinię położyć na wierzchu makaronu i polać resztą sosu. Osączoną z zalewy mozzarellę pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na wierzch zapiekanki.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać przez pół godziny.
Zapiekanka z podwójnym sosem
Na zdjęciu pokazana jest przygotowana zapiekanka do włożenia do piekarnika
Zapiekanka z podwójnym sosem
Zdjęcie przedstawia upieczoną zapiekankę pokazaną w całości