Sposób przygotowania:
Zapiekanka z ryżem
Kiełbasę kroimy w kostkę boczek w paski smażymy na oleju,przekładamy na talerz.3 cebule kroimy w kostkę.Smażymy na złoto na tłuszczu po smażeniu wędlin.Cebulę posypujemy mąką,mieszamy,zasmażamy.Trzymając cały czas na ogniu,wlewamy wymieszany z kilkoma łyżkami wody przecier pomidorowy,zagotowujemy.Do sosu z cebulą dodajemy usmażoną wędlinę,wlewamy śmietanę i jeszcze chwilkę gotujemy,Przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i czosnkiem.Ryż gotujemy,przekładamy do blachy lub naczynia żaroodpornego.Polewamy sosem,pieczarkami wcześniej pokrojonymi i usmażonymi na oleju lub maśle,posypujemy posiekaną natka pietruszki,układamy pokrojone w plastry dwie cebule,posypujemy żółtym serem.Zapiekamy 5-10 minut w temp.180 stopni.