Sposób przygotowania:
Zapiekanka z ryżem i grzybami
Ugotowany ryż przełożyć do większej salaterki. Masło rozgrzać w rondlu, dodać pokrojonego pora, cebulę, startą marchewkę na tarce jarzynowej, na dużych oczkach. Wszystko podsmażać 10 min, po tym czasie dodać pokrojone drobno grzyby, dusić 15 min na małym ogniu. Gotowe grzyby z warzywami wymieszać z ryżem, dodać sól i pieprz oraz 2 całe jajka. Wszystko dokładnie wymieszać. Naczynie do zapiekania wysmarować lekko tłuszczem. Przełożyć ryż z warzywami, dokładnie uklepać. Śmietanę wymieszać z serem i pozostałymi dwoma jajkami, wylać na wierzch zapiekanki . Dokładnie rozprowadzić łyżką. Piec w 200 st C około 25- 30 min.
Barbara Malafouris
Natala1210
Irena_m