anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Zapiekanka z ryżem i grzybami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Smaczna i łatwa zapiekanka, polecam:)

Zapiekanka z ryżem i grzybami

Składniki:

Zapiekanka z ryżem i grzybami

 

  • 3 szklanki ugotowanego ryżu
  • 2 szklanki pokrojonych grzybów(mogą być pieczarki)
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 1 łyżka masła roślinnego
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany 18%
  • sól, pieprz.
  • tłuszcz do posmarowania foremki

 

  • szklanka=250 ml

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z ryżem i grzybami
Ugotowany ryż przełożyć do większej salaterki. Masło rozgrzać w rondlu, dodać pokrojonego pora, cebulę, startą marchewkę na tarce jarzynowej, na dużych oczkach. Wszystko podsmażać 10 min, po tym czasie dodać pokrojone drobno grzyby, dusić 15 min na małym ogniu. Gotowe grzyby z warzywami wymieszać z ryżem, dodać sól i pieprz oraz 2 całe jajka. Wszystko dokładnie wymieszać. Naczynie do zapiekania wysmarować lekko tłuszczem. Przełożyć ryż z warzywami, dokładnie uklepać. Śmietanę wymieszać z serem i pozostałymi dwoma jajkami, wylać na wierzch zapiekanki . Dokładnie rozprowadzić łyżką. Piec w 200 st C około 25- 30 min.