Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Do zapiekanki zamiast pieczarek można dodać grzybki suszone wcześniej ugotowane i drobno pokrojone.

Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek

Składniki:

Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek

 

  • ziemniaki 1 kg
  • kiełbasa wiejska 30 dag
  • pieczarki 30 dag
  • szynka gotowana 15 dag
  • boczek wędzony 10 dag
  • cebula 1 szt
  • olej 1 łyżka
  • śmietana słodka 1 szkl
  • szczypiorek siekany
  • ser żółty utarty 20 dag
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i gotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Następnie odcedzić. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na oleju. Cebulę pokroić w pół krążki, szynkę w paseczki, kiełbasę w plasterki, pieczarki w talarki.
w naczyniu żaroodpornym warstwami układać ziemniaki, kiełbasę, pieczarki, szynkę, cebulę. Oprószyć solą i pieprzem, posypać utartym serem, zalać śmietanką. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temp 200 stopni około 30 minut. Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem.