Sposób przygotowania:
Zapiekanka z ziemniaków mięsa pasztetu
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w cienkie plasterki. Połowę ułóż warstwowo w wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu do zapiekanek. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Mielone mięso smaż na maśle, . Dodaj do mięsa pokrojone cebulę i czosnek,pasztety podsmaż. Dodaj rozgniecione w zalewie pomidory z puszki i zagotuj. mięsno - dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, ziołami prowansalskimi i słodką papryką, wymieszaj i wyłóż na ziemniaki, przykryj warstwą ziemniaków.. Jajka wymieszaj z jogurtem i śmietaną , dopraw solą i czarnym pieprzem. Sosem polej ziemniaki. Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika 180 stopni i zapiekaj ok. 40 minut. Po tym czasie naczynie przykryj i jeszcze raz wstaw do piekarnika na 10 minut.