Sposób przygotowania:
Zapiekanka z ziemniaków z parmezanem
Przygotować niezbędne składniki na zapiekankę. W pierwszej kolejności należy ziemniaki umyć bardzo dokładnie pod bieżącą wodą i osuszyć, obrać i pokroić w plasterki. Następnie marchew wyszorować szczoteczką do warzyw, obrać i pokroić w plasterki. Kiełbasę czosnkową obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Kapustę poszatkować i kilka liści zostawić do wyłożenia na dno naczynia. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w plasterki. Pietruszkę opłukać i posiekać. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem wyłożyć na spód liście następnie warstwami układać ziemniaki, marchew, kiełbasę, jaja i poszatkowaną kapustę, posypać składniki pietruszką. Każdą warstwę delikatnie oprószać bazylią, oregano, solą i pieprzem. Na wierzch zetrzeć parmezan. Na wierzch położyć masło pokrojone w kawałeczki. Zapiekać około 40- 50 minut, pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temp. około 170- 180 stopni C. Wyjąć, kroić w kwadraty i porcjować na podgrzanych talerzach, można podawać z sosami.