agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Zapiekanka z ziemniaków z parmezanem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna sałatka z ziemniaków z parmezanem

Zapiekanka z ziemniaków z parmezanem

Składniki:

Zapiekanka z ziemniaków z parmezanem

 

  • Parmezan 15 dkg
  • 8 sztuk ziemniak,
  • 2 sztuk marchew,
  • 2 sztuk kiełbasa chuda,
  • 3 gałązka pietruszka zielona,
  • 1/4 sztuk kapusta,
  • 3 łyżka masło,
  • 1 łyżeczka bazylia,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka Sól,
  • 1 łyżeczka pieprz
  • jajka 3 sztuki

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z ziemniaków z parmezanem
Przygotować niezbędne składniki na zapiekankę. W pierwszej kolejności należy ziemniaki umyć bardzo dokładnie pod bieżącą wodą i osuszyć, obrać i pokroić w plasterki. Następnie marchew wyszorować szczoteczką do warzyw, obrać i pokroić w plasterki. Kiełbasę czosnkową obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Kapustę poszatkować i kilka liści zostawić do wyłożenia na dno naczynia. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w plasterki. Pietruszkę opłukać i posiekać. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem wyłożyć na spód liście następnie warstwami układać ziemniaki, marchew, kiełbasę, jaja i poszatkowaną kapustę, posypać składniki pietruszką. Każdą warstwę delikatnie oprószać bazylią, oregano, solą i pieprzem. Na wierzch zetrzeć parmezan. Na wierzch położyć masło pokrojone w kawałeczki. Zapiekać około 40- 50 minut, pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temp. około 170- 180 stopni C. Wyjąć, kroić w kwadraty i porcjować na podgrzanych talerzach, można podawać z sosami.