Sposób przygotowania:
Zapiekanka ze szpinakiem
Ugotować al-dente w osolonej wodzie ulubiony makaron. Po ugotowaniu zalać zimną wodą.
Szpinak włożyć do garnka,zalać połową szklanki wody,rozmrozić. Dorzucić drobno pokrojoną cebulę. Wcisnąć czosnek. Posolić,popieprzyć. Dodać śmietanę,dokładnie zamieszać.
Naczynie żaroodporne(lub blaszkę) obficie polać olejem. Sparzyć pomidory,obrać ze skórki, pokroić w średnią kostkę. Zetrzeć ser żółty na dużych oczkach. Na dół naczynia wsypać połowę ugotowanego makaronu i równomiernie rozłożyć. Posypać odrobiną sera żółtego.Wyłożyć szpinak, rozłożyć po całości pomidory. Ser feta pokroić w kostkę,rozłożyć na szpinaku i pomidorach. Wyłożyć drugą porcję makaronu,na wierzchu obficie posypać serem.
Zapiekać 20 minut,w temp 150 stopni
Szpinak włożyć do garnka,zalać połową szklanki wody,rozmrozić. Dorzucić drobno pokrojoną cebulę. Wcisnąć czosnek. Posolić,popieprzyć. Dodać śmietanę,dokładnie zamieszać.
Naczynie żaroodporne(lub blaszkę) obficie polać olejem. Sparzyć pomidory,obrać ze skórki, pokroić w średnią kostkę. Zetrzeć ser żółty na dużych oczkach. Na dół naczynia wsypać połowę ugotowanego makaronu i równomiernie rozłożyć. Posypać odrobiną sera żółtego.Wyłożyć szpinak, rozłożyć po całości pomidory. Ser feta pokroić w kostkę,rozłożyć na szpinaku i pomidorach. Wyłożyć drugą porcję makaronu,na wierzchu obficie posypać serem.
Zapiekać 20 minut,w temp 150 stopni
dobrygust
Myślę że byłaby jeszcze smaczniejsza gdyby przygotować szpinak na maśle. Tzn na maśle poddusić cebulę aż będzie rumiana, wrzucić szpinak zamrożony lub odmrożony jak odparuje, dodać czosnek, trochę soku z cytryny i czosnek oraz sól pieprz. Sera żóltego też trzeba więcej niż garść.
Login
to ile sera zależy od tego co kto lubi . W środku jest go tylko troszkę,żeby wszystko się w miarę siebie trzymało. No i zależy,czy ser się roztapia czy nie.
A z tym szpinakiem na maśle to może i racja ,nie próbowałam :)