Sposób przygotowania:
Zapiekanka ze szpinakiem
Ziemniaki obieramy, a następnie kroimy w plasterki. Układamy je w garnku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości przez kilkanaście minut soląc pod koniec gotowania. Po ugotowaniu odsączamy z wody. Szpinak przekładamy do garnka i podgrzewamy z posiekanym drobno czosnkiem. Jeśli po rozmrożeniu w garnku jest zbyt dużo wody, wówczas odlewamy jej odpowiednią ilość tak, żeby szpinak był dość gęsty. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, oprószamy przyprawą do gyrosa, odstawiamy na co najmniej godzinę. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem. Na spodzie układamy połowę ugotowanych ziemniaków. Na ziemniakach układamy plasterki sera, a następnie podduszony szpinak. Na szpinak wykładamy kawałki kurczaka, następnie pozostałe ziemniaki. Na ziemniakach układamy żółty ser. Śmietanę łączymy z bulionem, jajkiem i przyprawami. Sosem śmietanowym zalewamy zapiekankę. Wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 40 minut.