MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Zapiekanka ze szpinakiem i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotujcie zapiekankę dla dzieci ze szpinakiem według podanego przepisu ,a wasze pociechy na pewno ją zjedzą.

Zapiekanka ze szpinakiem i jajkiem

Składniki:

Zapiekanka ze szpinakiem i jajkiem

 

  • 800 g szpinaku obranego, umytego i grubo posiekanego
  • 6 jajek ugotowanych na twardo i przekrojonych na pół
  • 80 g masła
  • 100 g startego sera np. Gouda
  • 100 g wędzonego boczku pokrojonego w paseczki
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ze szpinakiem i jajkiem
Na patelni rozpuścić masło. Smażyć szpinak z czosnkiem przez 15 minut aż szpinak odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Przyrumienić boczek i dodać do szpinaku. Posmarować masłem formę do zapiekania. Wypełnić ją szpinakiem , następnie włożyćpołówki jajek i posypać startym serem.Zapiekać przez 10 minut w rozgrzanym i ustawionym na grillowanie piekarniku.Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika.