Tomo

Tomo

Kucharz
[Przepisów: 16]

Zapiekanka ziemniaczana

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zapiekanka jest rewelacyjna!

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana
Ziemniaki obrać i umyć. Osuszyć i pokroić w cieńkie plasterki. Plasterki powinny być jednakowej grubości, dlatego najlepiej użyć specjalnej szatkownicy,takiej jak do krojenia ogórków na mizerię. Jest w nią wyposażona tarka do jarzyn. Jajko wbić do miski,roztrzepać widelcem. Dodać do smaku cynamon,pieprz,sól i niewielką ilość startej gałki muszkatołowej. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać.Wrzucić do szkl. z mlekiem. Połączyć z jajkiem i przyprawami. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i ułożyc w nim plastry ziemniaków w taki sposób, by lekko zachodziły na siebie.Warstw nie powinno być więcej niż dwie -trzy,ponieważ zbyt wysoka zapiekanka nie jest smaczna. Ziemniaki zalać mlekiem. Powinny być w nim całkowicie przykryte.Na wierzch położyć 2-3 łyżki śmietany. Obłożyć kawałkami masła. Piekarnik rozgrzać do 220 st.C.Gdy wstawimy zapiekankę, zmniejszyć do temp.165st.C.Ser zetrzeć na tarce.Posypać nim starannie całą zapiekankę. Naczynie przykryć,wstawić do piekarnika i piec przez 30-40min. Następnie podwyższyć temp. do 220 st.C,zdjąć pokrywę i zapiekać potrawę jeszcze przez 5-8 min. Zapiekankę można wzbogacić dodając do niej drobno pokrojona wędlinę,zwykłą kiełbasę lub parówki. Będzie smaczna jeśli ziemniaki przełożymy pokrojoną w cieńkie wiórki cebulą.Cynamon należy wtedy zastąpić majerankiem,tymiankiem,słodką papryką. Jak kto woli.