Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana 2
Cebulę obieramy,kroimy w krążki i smażymy na rozgrzanym oleju do zeszklenia się cebuli. Ziemniaki należy obrać i pokroić w cienkie plasterki. Mleko i śmietanę przelewamy do garnka, łączymy składniki dokładnie mieszając. Formę do zapiekania natłuścić masłem i polać odrobiną mleka . Na polane mleko rozłożyć plasterki ziemniaków które układamy według własnego uznania. Można układać na kształt rybiej łuski.Na rozłożone ziemniaki rozkładamy krążki podsmażonej cebulki. Doprawiamy szczyptą soli,szczyptą pieprzu,1 małą łyżeczką suszonego oregano i bazylii. Polewamy odrobiną mleka,rozrzucamy pokruszony ser pleśniowy i posypujemy startym mozzarellą. I układamy kolejną warstwę Ponownie krążki ziemniaków, krążki podsmażonej cebulki,doprawiamy szczyptą soli,szczyptą pieprzu,bazylią i oregano,zalewamy odrobiną mleka, rozrzucamy pokruszony ser pleśniowy i posypujemy dość grubą warstwą mozzarelli. I kolejna trzecia warstwa. Układamy krążki ziemniaków,na ziemniaki krążki podsmażonej cebulki,doprawiamy szczyptą soli,szczyptą pieprzu, bazylią i oregano. Zalewamy resztą mleka,rozrzucamy pokruszony ser pleśniowy i posypujemy resztą mozzarelli. Zapiekankę pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach przez 1 godzinę i 15 minut.