Sposób przygotowania:
zapiekanka ziemniaczana a'la musaka
Ziemniaki i cukinie kroimy na plastry ok 0,5 cm Cukinie solimy i odstawiamy na 20 min. Cebule podsmażamy na 2 łyżkach oleju, dodajemy mięso, solimy. Gdy będzie już przyrumienione dodajemy pomidory i koncentrat. Dusimy ok 30 min w razie potrzeby dolewając wody. Pod koniec dodajemy pieprz ziołowy, oregano i posiekany czosnek. Cukinie myjemy, odsączamy na ręczniku papierowym. Smażymy na patelni grillowej. Ziemniaki również obsmażamy na złoty kolor. Z masła i mąki robimy zasmażkę, dodajemy powoli mleko, przyprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy wszystkie składniki są gotowe składamy zapiekankę. Brytfankę smarujemy olejem lub masłem. Układamy warstwę ziemniaków, na to sos pomidorowy, na to cukinia, sos, ziemniaki i tak do wyczerpania składników :) na koniec zapiekankę pokrywamy dokładnie beszamelem i zapiekamy ok 20 -30 min. Możemy do zapiekanki dać więcej ziemniaków a mniej cukinii lub na odwrót