Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana II
Ziemniaki obrać, umyć, zalać wodą i podgotować 5-8 minut.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w piórka.
Boczek, kiełbasę i salami pokroić w paski.
Marchew z groszkiem odsączyć z zalewy.
Paprykę oczyścić i pokroić w sporą kostkę. Śmietanę rozbełtać z jajkami.
Ser zetrzeć na tarce.
Przygotować patelnię, wrzucić pokrojoną wędlinę, podsmażyć, dodać cebulę i paprykę oraz czosnek i chwilę podsmażać.
Ziemniaki podgotowane odcedzić i chwilkę przestudzić.
Wrzucić do miski, dodać podsmażoną wędlinę z dodatkami, wsypać marchew z groszkiem, doprawić do smaku pozostałymi przyprawami i wymieszać.
Do całej mieszanki wlać jajka zmieszane ze śmietaną i wszystko jeszcze raz wymieszać.
Całość wyłożyć na blachę do pieczenia, posypać startym serem i odrobiną papryki w proszku.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 30 minut.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w piórka.
Boczek, kiełbasę i salami pokroić w paski.
Marchew z groszkiem odsączyć z zalewy.
Paprykę oczyścić i pokroić w sporą kostkę. Śmietanę rozbełtać z jajkami.
Ser zetrzeć na tarce.
Przygotować patelnię, wrzucić pokrojoną wędlinę, podsmażyć, dodać cebulę i paprykę oraz czosnek i chwilę podsmażać.
Ziemniaki podgotowane odcedzić i chwilkę przestudzić.
Wrzucić do miski, dodać podsmażoną wędlinę z dodatkami, wsypać marchew z groszkiem, doprawić do smaku pozostałymi przyprawami i wymieszać.
Do całej mieszanki wlać jajka zmieszane ze śmietaną i wszystko jeszcze raz wymieszać.
Całość wyłożyć na blachę do pieczenia, posypać startym serem i odrobiną papryki w proszku.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 30 minut.
wedith1