zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Zapiekanka ziemniaczana II

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Zapiekanka czyli tak zwany przegląd tygodnia.

Zapiekanka ziemniaczana II

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana II

 

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 czerwona papryka
  • 1 słoik marchewki z groszkiem
  • 200 g wędzonego boczku
  • 100 g salami
  • 200 g kiełbasy tatrzańskiej
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka ostra do smaku
  • 300 g żółtego sera
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ziołowych ziarenek smaku

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana II
Ziemniaki obrać, umyć, zalać wodą i podgotować 5-8 minut.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w piórka.
Boczek, kiełbasę i salami pokroić w paski.
Marchew z groszkiem odsączyć z zalewy.
Paprykę oczyścić i pokroić w sporą kostkę. Śmietanę rozbełtać z jajkami.
Ser zetrzeć na tarce.
Przygotować patelnię, wrzucić pokrojoną wędlinę, podsmażyć, dodać cebulę i paprykę oraz czosnek i chwilę podsmażać.
Ziemniaki podgotowane odcedzić i chwilkę przestudzić.
Wrzucić do miski, dodać podsmażoną wędlinę z dodatkami, wsypać marchew z groszkiem, doprawić do smaku pozostałymi przyprawami i wymieszać.
Do całej mieszanki wlać jajka zmieszane ze śmietaną i wszystko jeszcze raz wymieszać.
Całość wyłożyć na blachę do pieczenia, posypać startym serem i odrobiną papryki w proszku.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 30 minut.