Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami
Grzyby namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy na kilka godzin. Ziemniaki obieramy i kroimy na talarki. Wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy przez 10 minut. Ziemniaki odcedzamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Boczek kroimy w kostkę i dodajemy do ziemniaków. Posypujemy słodką papryką, vegetą, przyprawą do ziemniaków, mieszamy wszystko i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Po 20 minutach wyciągamy, mieszamy i wstawiamy na kolejne 20 minut. W między czasie kroimy cebulę w piórka oraz gotujemy grzyby (przez 20 minut). Wyciągamy zapiekankę, dodajemy cebulę, mieszamy i wstawiamy do piekarnika. Po upływie 20 minut wyciagamy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wstawiamy na 15 minut. Znowu wyciągamy posypujemy startym serem, na wierzch wbijamy jajka. Widelec wkładamy w żółtko, tak aby rozlało się po zapiekance i wkładamy na 10-15 minut. Wyciągamy zapiekankę, posypujemy świeżym tymiankiem i gotowe.