Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Marchewkę i ziemniaki obrać, pokroić w plastry, wrzucić do wrzątku i podgotować 8 minut w osolonej wodzie. Grzyby obrać wyczyścić,

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i grzybami

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i grzybami

 

  • 6 ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 200 g kiełbasy
  • 150 g grzybów (mogą być grzyby leśne lub pieczarki albo boczniaki)
  • 100 g wędzonego boczku
  • 3 cebule
  • 2 łyżki masła
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • Pół pęczka koperku
  • Kilka liści kapusty
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i grzybami
Marchewkę i ziemniaki obrać, pokroić w plastry, wrzucić do wrzątku i podgotować 8 minut w osolonej wodzie. Grzyby obrać wyczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić w plastry. Cebule obrać i pokroić na plasterki. Cebulę i grzyby podsmażyć na maśle. Rozgrzać piekarnik do temp 180 stopni. Na dno żaroodpornego naczynia kładziemy liście kapusty, na nich ziemniaki, cebulę, marchew, grzyby i kiełbasę pokrojoną w plastry. Każdą warstwę posypać posiekaną zieleniną , solą i pieprzem. Na sam wierzch położyć pokrojony w cienkie plastry boczek i przykryć liśćmi kapusty. Piec godzinę.