Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Zapiekanka ziemniaczano kapustna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sycąca zapiekanka na obiad.

Zapiekanka ziemniaczano  kapustna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczano kapustna

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 pałka kiełbasy toruńskiej
  • 1 duży jogurt naturalnych
  • 1 żółtko
  • 15 dag starkowanego sera
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • szczypta papryki wędzonej
  • szczypta pieprzy
  • szczypta papryki słodkiej
  • natka pietruszki
  • 2 łyżeczki oleju

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczano kapustna
Ziemniaki ugotować i posolić. Po ugotowaniu ubić ,dodać masło oraz mleko i wymieszać. Cebulę obrać, umyć i zasmażyć na patelni dodając wędzona paprykę. Przełożyć na talerzyk. Kiełbasę pokroić na plasterki i zasmażyć. Naczynie żaroodporne natłuścić. Wyłożyć na dnie połowę masy ziemniaczanej, następnie kapustę ,kiełbaskę oraz cebulkę. Na wierzch wyłożyć resztę masy ziemniaczanej. Jogurt naturalny wymieszać z żółtkiem i serem. Polać zapiekankę. Przyprawić przyprawami. Piec ok 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ułożyć natkę pietruszki.
Zapiekanka ziemniaczano  kapustna
Ziemniaki ugotowac,dodac mleko i masło,wymieszać
Zapiekanka ziemniaczano  kapustna
Cebulę i kiełbaske pokroic zasmazyć i ułożyć warstwami w naczyniu
Zapiekanka ziemniaczano  kapustna
Całą zapiekanke polac sosem i wstawic do piekarnika.
Zapiekanka ziemniaczano  kapustna
Po upieczeniu zapiekanke delikatnie ostudzic i wtedy kroić