Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczano - szpinakowa
Ziemniaki ugotować do miękkości, a następnie rozetrzeć na puree razem z mlekiem, solą i pieprzem.
Cebule posiekać drobno razem z czosnkiem. Szpinak umyć, odciąć łodygi, zostawiając tylko liście i posiekać na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić na plasterki.
Na patelni rozgrzać masło i poddusić na nim cebule razem z czosnkiem. Gdy już będą zrumienione, dodawać porcjami szpinak (na raz sie zapewne nie zmieści). Dusić na wolnym ogniu tak długo, aż odparuje większość wody.
W naczyniu żaroodpornym układać kolejno: szpinak, puree ziemniaczane, plasterki pomidora.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić do niego zapiekankę i piec około 30 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia Zapiekankę ziemniaczano - szpinakową posypać startym serem.
Smacznego!
Cebule posiekać drobno razem z czosnkiem. Szpinak umyć, odciąć łodygi, zostawiając tylko liście i posiekać na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić na plasterki.
Na patelni rozgrzać masło i poddusić na nim cebule razem z czosnkiem. Gdy już będą zrumienione, dodawać porcjami szpinak (na raz sie zapewne nie zmieści). Dusić na wolnym ogniu tak długo, aż odparuje większość wody.
W naczyniu żaroodpornym układać kolejno: szpinak, puree ziemniaczane, plasterki pomidora.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić do niego zapiekankę i piec około 30 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia Zapiekankę ziemniaczano - szpinakową posypać startym serem.
Smacznego!
paschalina
dobry
szukam czegoś takiego, podziel sie :)
Lucy