Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemników i mięsa mielonego
Do mięsa mielonego wbić jajka i dobrze wymieszać. Cebulę obrać, polać zimną wodą, aby nie szczypała w oczy i pokroić na drobną kostkę. Pokrojoną cebulę dodać do mięsa.Mięso doprawić do smaku pieprzem i solą według własnego uznania. Całość dobrze pomieszać. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości w lekko posolonej wodzie. W następnej kolejności ostudzone ziemniaki pokroić w plasterki. Ser żółty strzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać ze śmietaną. Ząbek czosnku obrać i zmiażdżyć, a następnie dodać do sera i śmietany. Do sera i śmietany dodać również musztardę. Do naczynia żaroodpornego posmarowanego margaryną dać pokrojone ziemniaki, a następnie mięso i ponownie ziemniaki. Zapiekankę polać sosem i piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni.