monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Zapiekankowy tort-smaki lata

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mąż był zaskoczony kształtem naszej zapiekanki ale tez zachwycony smakiem i to bardzo:))

Zapiekankowy tort-smaki lata Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekankowy tort-smaki lata

 

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 150 g fasolki szparagowej żółtej
  • 1 mała cebula
  • ½ młodej cukinii- około 100 g
  • ½ bakłażana – około 150 g
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 2 pomidory
  • 230 g fileta z pierś indyka
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 100 g mozzarelli mini
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 łyzeczka przyprawy do kurczaka

 

Sposób przygotowania:

Zapiekankowy tort-smaki lata
W garnku zagotować wodę z solą. Ziemniaki obrać,umyć osuszyć i pokroić na plasterki. Wrzucić do gotującej wody. Gdy woda ponownie zawrze gotować ziemniaki przez 5 minut. Następnie odcedzić i pozostawić na sicie do całkowitego odcięknięcia. Fasolkę obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Odcedzić. Cebulę pokroić w pół plasterki i zeszklić na oliwie. Cukinię i bakłażana umyć, osuszyć. Cukinię pokroić w pół plasterki a bakłażana w ćwierć plasterki. Sprawioną paprykę pokroić w cienkie słupki. Przełożyć warzywa do garnka,wlać ½ szklanki wody i dusić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w średnią kostkę. Do podduszonych warzyw dodać fasolkę szparagową oraz pomidory. Wymieszać i dusić nadal. W między czasie indyka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki. Wymieszać z przyprawą do kurczaka i usmażyć na łyżce oliwy. Do miękkich warzyw dodać mięso ( przełożyć łyżką cedzakową). Następnie dodać koncentrat i wymieszać. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Lekko przestudzić. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć plasterki ziemniaków, następnie rozsmarować połowę sosu. Potem ponownie dać ziemniaki i resztę sosu. Posypać wierzch posiekaną natką. Ser odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki. Ułożyć na wierzchu. Piec w nagrzanym do 200 st piekarniku około 20-25 minut. Smacznego!
Zapiekankowy tort-smaki lata
do uduszonych warzyw dodać fasolkę oraz pomidory i dalej dusić
Zapiekankowy tort-smaki lata
na dnie tortownicy ułożyć obgotowane ziemniaki
Zapiekankowy tort-smaki lata
ulożyć połowę farszu i rozsmarować go
Zapiekankowy tort-smaki lata
posypać natką i ułożyć plastry mozzarelli