Sposób przygotowania:
Zapiekankowy tort-smaki lata
W garnku zagotować wodę z solą. Ziemniaki obrać,umyć osuszyć i pokroić na plasterki. Wrzucić do gotującej wody. Gdy woda ponownie zawrze gotować ziemniaki przez 5 minut. Następnie odcedzić i pozostawić na sicie do całkowitego odcięknięcia. Fasolkę obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Odcedzić. Cebulę pokroić w pół plasterki i zeszklić na oliwie. Cukinię i bakłażana umyć, osuszyć. Cukinię pokroić w pół plasterki a bakłażana w ćwierć plasterki. Sprawioną paprykę pokroić w cienkie słupki. Przełożyć warzywa do garnka,wlać ½ szklanki wody i dusić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w średnią kostkę. Do podduszonych warzyw dodać fasolkę szparagową oraz pomidory. Wymieszać i dusić nadal. W między czasie indyka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki. Wymieszać z przyprawą do kurczaka i usmażyć na łyżce oliwy. Do miękkich warzyw dodać mięso ( przełożyć łyżką cedzakową). Następnie dodać koncentrat i wymieszać. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Lekko przestudzić. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć plasterki ziemniaków, następnie rozsmarować połowę sosu. Potem ponownie dać ziemniaki i resztę sosu. Posypać wierzch posiekaną natką. Ser odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki. Ułożyć na wierzchu. Piec w nagrzanym do 200 st piekarniku około 20-25 minut. Smacznego!