Sposób przygotowania:
Zapiekany kalafior
Kalafior zalac woda, dodac 1 lyzke soli i cukru i gotowac 10 min. Odcedzic. Smietane i 1 szklanke mleka zagotowac, dodac vegete i galke muszkatalowa. Make rozmieszana w 1/2 szkl. mleka i wlac do gotujacej sie smietany, zagescic sos, odstawic. Do miski wlozyc: mieso mielone, jajko, pokrojona w kostke cebule, zmiazdzony czosnek, musztarda, bulke tarta, sol i pieprz, wszystko dobrze wymieszac. Do najlepiej okraglego naczynia zaroodpornego wlozyc na srodek kalafior, posypac go delikatnie vegeta. Po bokach kalafiora umiesic mieso mielone. Wszystko zalac przygotowanym bialym sosem. Ser gouda zetrzec i posypac zapiekanke. Piec ok.30 min. w temp. 200°C. Po tym czasie pokroic mozzarelle w plasterki i wylozyc na zapiekanke i piec jeszcze 10 min.
misia53
Jojo
Sarenka
caroline1983