luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Zapiekany kalafior

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne danie, ktore nadaje sie na obiad lub ciepla kolacje.

Zapiekany kalafior

Składniki:

Zapiekany kalafior

 

  • 1 sredni kalafior
  • ok.500 gram miesa mielonego(u mnie wieprzowe z wolowym)
  • 1 duza cebula
  • 1 jajko
  • 1 lyzeczka musztardy
  • 3 lyzki bulki tartej
  • sol, pieprz, cukier
  • 2 zabki czosnku
  • 200 ml slodkiej smietany
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1 lyzka vegety
  • odrobina galki muszkatolowej
  • 2 lyzki maki pszennej
  • 70 gram sera (u mnie gouda)
  • 1 kulka mozzarelli ok.125 gram

 

Sposób przygotowania:

Zapiekany kalafior
Kalafior zalac woda, dodac 1 lyzke soli i cukru i gotowac 10 min. Odcedzic. Smietane i 1 szklanke mleka zagotowac, dodac vegete i galke muszkatalowa. Make rozmieszana w 1/2 szkl. mleka i wlac do gotujacej sie smietany, zagescic sos, odstawic. Do miski wlozyc: mieso mielone, jajko, pokrojona w kostke cebule, zmiazdzony czosnek, musztarda, bulke tarta, sol i pieprz, wszystko dobrze wymieszac. Do najlepiej okraglego naczynia zaroodpornego wlozyc na srodek kalafior, posypac go delikatnie vegeta. Po bokach kalafiora umiesic mieso mielone. Wszystko zalac przygotowanym bialym sosem. Ser gouda zetrzec i posypac zapiekanke. Piec ok.30 min. w temp. 200°C. Po tym czasie pokroic mozzarelle w plasterki i wylozyc na zapiekanke i piec jeszcze 10 min.