Sposób przygotowania:
Zawijaniec z jabłkami
Rozpuszczamy drożdże w letnim mleku i odstawiamy do zapączkowania.Dodajemy cukier,mąkę,jajka oraz stopione i wystudzone masło.Zagniatamy ciasto.Ciasto powinno być sprężyste i odchodzić od ręki-jak się klei można dosypać troszkę mąki.Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia, przykryte.Nie ruszamy przed czasem.Obieramy jabłka, trzemy na wiórki.Dodajemy do nich 5 łyżek cukru zwykłego i 250g cukru pudru.Mieszamy i wsypujemy cynamon-1 łyżeczka.+++Ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy je na równe prostokąty o grubości 1 cm.Na każdym cieście rozsmarowujemy jabłka.Zwijamy jak makowca.Podwijamy brzegi pod spód.Odstawiamy znów na 20 minut do wyrośnięcia.+++Kruszonka-zagniatamy wszystkie składniki,trzemy masę na tarce o dużych oczkach.Posypujemy ciasta z góry.Pieczemy w temperaturze 180*C przez 1 godzinę.Ciasto powinno urosnąć i nabrać kolorków.Podajemy po ostygnięciu.Smacznego!