gemi

gemi

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Zawijaniec z soczewicowym nadzieniem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

świetnie pasuje do czerwonego barszczu

Zawijaniec z soczewicowym nadzieniem

Składniki:

Zawijaniec z soczewicowym nadzieniem

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału (1850)
  • 1 szklanka mąki pszennej białej
  • Szczypta soli
  • ok.1/2 szklanki ciepłego, ale niegorącego mleka
  • 1/3 paczki (ok.30g) świeżych drożdży
  • 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 2 jaja eko i jedno żółtko
  • ew. sezam i siemię lniane do posypania
  • Nadzienie:
  • szklanka soczewicy (zielonej lub czerwonej) – ugotować z kminkiem w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić
  • ząbkami czosnku na maśle lub oleju (uważać, żeby nie przypalić, bo czosnek zrobi się gorzki)
  • ostudzone i obrane warzywa: 1 ziemniak, 1 spora marchewka eko oraz pół średniego selera eko
  • majeranek, sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • bułka tarta lub płatki owsiane – jeśli nadzienie wydaje się za rzadkie.

Sposób przygotowania:

Zawijaniec z soczewicowym nadzieniem
Soczewicę, ziemniaki, jarzyny i zeszkloną cebulę z czosnkiem zemleć w maszynce i przyprawić. Dodać natkę, ew. bułkę tartą i wymieszać.
Ciasto: drożdże zalać ciepłym mlekiem, dodać trochę mąki i poczekać, aż się wzburzy i podniesie. Wtedy dodać jajo, żółtko (białko zostawić do smarowania), resztę mąki, sól i wyrobić ciasto. Dodać roztopiony tłuszcz i nadal wyrabiać. Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką do wyrośnięcia (ok.1/2 do 1 godziny)
Ciasto podzielić na pół, jedną część wyłożyć na poprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku prostokąta ułożyć nadzienie, zwinąć, dokładnie zlepić brzegi ciasta. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. To samo zrobić z drugą częścią ciasta (i nadzienia). Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika można posmarować po wierzchu roztrzepanym białkiem i posypać ziarenkami sezamu i siemienia lnianego. Piec w temperaturze ok.180 stopni aż do zrumienienia ciasta na złoto-brązowo. Wyjąć i ostudzić. Jeśli skórka ma być miękka, przykryć ściereczką, a jeśli chrupiąca, pozostawić bez przykrycia.
Można jeść na zimno i na ciepło. W celu odgrzania pokroić w kromki, ułożyć na talerzu i włożyć do gorącego piekarnika na 5-10 min.

Jeśli zostanie nadzienia soczewicowego, można z niego usmażyć kotlety - wystarczy kolejnym porcjom nadzienia nadać kształt kotletów i obtoczyć w bułce tartej lub zmielonych płatkach owsianych, po czym smażyć krótko z obu stron.