Sposób przygotowania:
Zawijaniec z soczewicowym nadzieniem
Soczewicę, ziemniaki, jarzyny i zeszkloną cebulę z czosnkiem zemleć w maszynce i przyprawić. Dodać natkę, ew. bułkę tartą i wymieszać.
Ciasto: drożdże zalać ciepłym mlekiem, dodać trochę mąki i poczekać, aż się wzburzy i podniesie. Wtedy dodać jajo, żółtko (białko zostawić do smarowania), resztę mąki, sól i wyrobić ciasto. Dodać roztopiony tłuszcz i nadal wyrabiać. Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką do wyrośnięcia (ok.1/2 do 1 godziny)
Ciasto podzielić na pół, jedną część wyłożyć na poprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku prostokąta ułożyć nadzienie, zwinąć, dokładnie zlepić brzegi ciasta. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. To samo zrobić z drugą częścią ciasta (i nadzienia). Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika można posmarować po wierzchu roztrzepanym białkiem i posypać ziarenkami sezamu i siemienia lnianego. Piec w temperaturze ok.180 stopni aż do zrumienienia ciasta na złoto-brązowo. Wyjąć i ostudzić. Jeśli skórka ma być miękka, przykryć ściereczką, a jeśli chrupiąca, pozostawić bez przykrycia.
Można jeść na zimno i na ciepło. W celu odgrzania pokroić w kromki, ułożyć na talerzu i włożyć do gorącego piekarnika na 5-10 min.
Jeśli zostanie nadzienia soczewicowego, można z niego usmażyć kotlety - wystarczy kolejnym porcjom nadzienia nadać kształt kotletów i obtoczyć w bułce tartej lub zmielonych płatkach owsianych, po czym smażyć krótko z obu stron.
Ciasto: drożdże zalać ciepłym mlekiem, dodać trochę mąki i poczekać, aż się wzburzy i podniesie. Wtedy dodać jajo, żółtko (białko zostawić do smarowania), resztę mąki, sól i wyrobić ciasto. Dodać roztopiony tłuszcz i nadal wyrabiać. Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką do wyrośnięcia (ok.1/2 do 1 godziny)
Ciasto podzielić na pół, jedną część wyłożyć na poprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku prostokąta ułożyć nadzienie, zwinąć, dokładnie zlepić brzegi ciasta. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. To samo zrobić z drugą częścią ciasta (i nadzienia). Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika można posmarować po wierzchu roztrzepanym białkiem i posypać ziarenkami sezamu i siemienia lnianego. Piec w temperaturze ok.180 stopni aż do zrumienienia ciasta na złoto-brązowo. Wyjąć i ostudzić. Jeśli skórka ma być miękka, przykryć ściereczką, a jeśli chrupiąca, pozostawić bez przykrycia.
Można jeść na zimno i na ciepło. W celu odgrzania pokroić w kromki, ułożyć na talerzu i włożyć do gorącego piekarnika na 5-10 min.
Jeśli zostanie nadzienia soczewicowego, można z niego usmażyć kotlety - wystarczy kolejnym porcjom nadzienia nadać kształt kotletów i obtoczyć w bułce tartej lub zmielonych płatkach owsianych, po czym smażyć krótko z obu stron.
Tit