evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Żeberka na włoską nutę

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo smaczne danie.Polecam :)

Żeberka na włoską nutę Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żeberka na włoską nutę

 

  • 700g żeberek wieprzowych
  • 3 duże ząbki czosnku (przeciśnietego przez praskę)
  • 3 łyżki ketchupu łagodnego
  • 1 czubata łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400g)
  • por pokrojony w krążki (jasna część ok.10cm)
  • 2 duże łyżki przyprawy włoskiej ziołowo-warzywnej z czosnkiem i chili ( Aglio,Olio e Chili)
  • 1/4 szklanki przegotowanej wody
  • masło do wysmarowania blaszki/naczynia żaroodpornego

Sposób przygotowania:

Żeberka na włoską nutę
Umyte i osuszone żeberka kroimy na porcje między kostkami-odstawiamy. Do większej miski dodajemy pomidory z puszki,pora,czosnek,ketchup,por,bazylię,przyprawę Aglio,Olio e Chili oraz sól i pieprz-całość mieszamy.Do tego dokładamy żeberka i znowu mieszamy żeby mięso dokładnie sie oblepiło marynatą.Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę. Po tym czasie żeberka przekładamy na blaszkę wysmarowaną masłem,podlewamy wodą,przykrywamy i pieczemy w 180*C do miękkości mięsa-od czasu do czasu zaglądając czy sie nic nie pali (u mnie to było 1h 1 10min.) Podajemy z ulubionymi dodatkami Smacznego :-)
Żeberka na włoską nutę
Do większej miski dodajemy pomidory z puszki,pora,czosnek,ketchup,por,bazylię,przyprawę Aglio,Olio e Chili oraz sól i pieprz-całość mieszamy.Do tego dokładamy żeberka i znowu mieszamy żeby mięso dokładnie sie oblepiło marynatą.Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę.
Żeberka na włoską nutę
Po tym czasie żeberka przekładamy na blaszkę wysmarowaną masłem,podlewamy wodą,przykrywamy i pieczemy w 180*C do miękkości mięsa-od czasu do czasu zaglądając czy sie nic nie pali (u mnie to było 1h 1 10min.)