dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Żeberka po amerykańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Żeberka wieprzowe duszone w aromatycznym, słodko kwaśnym sosie pomidorowym. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne danie na obiad.

Żeberka po amerykańsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka po amerykańsku

 

Sposób przygotowania:

Żeberka po amerykańsku
Żeberka oczyszczamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Mięso nacieramy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W rondlu przesmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy posiekany czosnek, a następnie wlewamy bulion oraz pozostałe składniki sosu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy około 10 minut. Żeberka układamy w brytfannie, zalewamy sosem i pieczemy ok 1 1/2 godz w 200 stopniach. Do miękkości mięsa. Smacznego.
Żeberka po amerykańsku
Obrane cebulę i czosnek siekamy i przesmażamy.
Żeberka po amerykańsku
Do cebuli dodajemy pozostałe składniki sosu.
Żeberka po amerykańsku
Pokrojone żebarki układamy w brytfannie.
Żeberka po amerykańsku
Żeberka zalewamy sosem i pieczemy do miękkości.