Sposób przygotowania:
Żeberka pod aromatycznym sosem
Żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym, nacieramy przyprawą do mięs i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w piórka a czosnek w plasterki. Pół marchewki ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach a drugą połowę kroimy w talarki. Wszystko układamy na żeberkach. Musztardę, keczup, śmietanę i majeranek łączymy ze sobą w miseczce, po czym wylewamy na żeberka. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180* C i pieczemy 1/5 godziny. SURÓWKA: Buraki gotujemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Jabłko obieramy i również ścieramy na tarce. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Dodajemy wyciśnięty sok z połowy cytryny i łyżkę oleju. Całość doprawiamy cukrem i mieszamy. Żeberka podałam z gotowanymi ziemniakami, które polałam sosem z żeberek.