pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Żeberka pod aromatycznym sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Żeberka według pomysłu mojej mamy.

Żeberka pod aromatycznym sosem

Składniki:

Żeberka pod aromatycznym sosem

 

  • 1,3 kg żeberek
  • ziemniaki każdy wg uznania
  • SOS DO ŻEBEREK:
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 350 g keczupu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki przyprawy do mięs
  • SURÓWKA:
  • 3 średnie buraki
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Żeberka pod aromatycznym sosem
Żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym, nacieramy przyprawą do mięs i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w piórka a czosnek w plasterki. Pół marchewki ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach a drugą połowę kroimy w talarki. Wszystko układamy na żeberkach. Musztardę, keczup, śmietanę i majeranek łączymy ze sobą w miseczce, po czym wylewamy na żeberka. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180* C i pieczemy 1/5 godziny. SURÓWKA: Buraki gotujemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Jabłko obieramy i również ścieramy na tarce. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Dodajemy wyciśnięty sok z połowy cytryny i łyżkę oleju. Całość doprawiamy cukrem i mieszamy. Żeberka podałam z gotowanymi ziemniakami, które polałam sosem z żeberek.