Sposób przygotowania:
Żeberka w dyniowym pureeETAP 1:
Żeberka myjemy dokładnie. Mieszamy ze sobą składniki marynaty, czyli przeciśnięty czosnek, olej, sos sojowy, miód, ocet winny, paprykę ostrą. Smarujemy żeberka marynatą, zamykamy szczelnie w pojemniku na noc. Żeberka powinny marynować się całą noc w lodówce.
Następnego dnia żeberka oprószamy lekko solą, następnie bardzo dobrze przesmażamy z obydwu stron. Kawałki dyni siekamy, na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy dynię, doprawiamy solą i pieprzem, wciskamy czosnek, cebulę ścieramy na tarce i dodajemy do dyni. Dusimy chwilę.
W naczyniu żaroodpornym układamy żeberka i przykrywamy je dyną.
Pieczemy przez 40 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy 10 minut. Podajemy na półmisku żeberka przykryte dyniowym puree.