iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Żeberka w dyniowym puree

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na świątecznym stole w moim domu znajdują miejsce potrawy tradycyjne, które przygotowuję w oparciu o stare receptury, ale też znajdują się dania bardziej nowoczesne, które powstają na podstawie mojego smaku, jak te pyszne żeberka w dyniowym puree.

Żeberka w dyniowym puree

Składniki:

Żeberka w dyniowym puree

Składniki główne dania

Składniki na marynatę do mięsa

  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej.

Sposób przygotowania:

Żeberka w dyniowym puree

ETAP 1:

Żeberka myjemy dokładnie. Mieszamy ze sobą składniki marynaty, czyli przeciśnięty czosnek, olej, sos sojowy, miód, ocet winny, paprykę ostrą. Smarujemy żeberka marynatą, zamykamy szczelnie w pojemniku na noc. Żeberka powinny marynować się całą noc w lodówce.

Następnego dnia żeberka oprószamy lekko solą, następnie bardzo dobrze przesmażamy z obydwu stron. Kawałki dyni siekamy, na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy dynię, doprawiamy solą i pieprzem, wciskamy czosnek, cebulę ścieramy na tarce i dodajemy do dyni. Dusimy chwilę.

W naczyniu żaroodpornym układamy żeberka i przykrywamy je dyną.

Pieczemy przez 40 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy 10 minut. Podajemy na półmisku żeberka przykryte dyniowym puree.