Sposób przygotowania:
Żeberka w serze i pomidorach
Umyte, osuszone mięso lekko rozbić tłuczkiem, posypać solą, obsmażyć z obu stron na oleju i odłożyć. Ziemniaki w skorupkach ugotować na półmiękko, następnie obrać i pokroić na plasterki. Naczynie żaroodporne wyłożyć cienkimi plasterkami słoniny, na nich ułożyć plasterki ziemniaków i mięso. Całość posypać ziołami, doprawić solą oraz pieprzem, przykryć warstwą pokrajanych w plasterki pomidorów i polać olejem spód mięsa. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni C przez około 20-25 minut, gdy nasze żeberka ładnie się upieką wyjąć z piekarnika, posypać pokruszonym serem i zapiec (5 minut). Kiedy ser się roztopi, potrawę posypać posiekaną natką pietruszki i od razu podawać (po wystygnięciu traci smak). Smacznego