pelargoniab12

pelargoniab12

Szef Kuchni
[Przepisów: 81]

Żeberka wieprzowe z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Najsmaczniejsze są z młodą kapustą

Żeberka wieprzowe z kapustą

Składniki:

Żeberka wieprzowe z kapustą

 

  • 1 kg żeberek
  • 1 kg młodej kapusty ( 1/2 dużej lub cała mniejsza )
  • 1 duża cebula
  • 1 kostka bulionowa warzywna
  • 3 grzyby suszone
  • kilka łyżek oleju
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Żeberka wieprzowe z kapustą
Aby zrobić żeberka wieprzowe z kapustą kiszoną trzeba zacząć od namoczenia i ugotowania grzybów Przepłukać kapustę by nie była za kwaśna . Zalewamy ją wodą , dodajemy kostkę bulionową warzywną i gotujemy 30 minut. W tym czasie natrzeć żeberka solą , pieprzem i mieloną papryką . Pokroić na kawałki i obsmażyć na oleju na rumiano . Wrzucić na patelnię pokrojoną cebulę i zrumienić ją na odrobinie oleju . Odcedzić kapustę włożyć do niej żeberka ,cebulkę , pokrojone grzyby, i wywar z ich gotowania . Wlać kilka łyżek oleju i dusić na bardzo małym gazie 1 godzinę pod przykryciem tak by wywar odparował . Doprawić do smaku pieprzem i maggi .