Sposób przygotowania:
Żeberka z warzywami
Żeberka porcjujemy i odgotowujemy w osolonej wodzie,na tyle długo,by można było bez problemu wypruć kostki.Warzywa i jabłko myjemy i kroimy w sporą kostkę.Rodzynki zalewamy wodą z rumem i odstawiamy ,aby napęczniały.Przygotowujemy sos/marynatę,czyli wszystkie składniki łączymy ze sobą.Pozbawione kości mięso,obsypujemy przyprawą do mięsa i wegetą.Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą,na spód układamy cukinie i część pokrojonej kapusty z papryką.Rodzynki łączymy z sosem,po prostu przelewamy je(nie odsączając) do przygotowanej wcześniej marynaty,kilka łyżek wlewamy na spód z rodzynkami.Na tej warstwie układamy żeberka,na to rozlewamy resztę naszej mikstury smaku,a następnie wykładamy resztę pokrojonych warzyw i jabłko.Całość posypujemy pokruszoną kostką Knorr,przykrywamy naczynie.Całość pieczemy ok.35 minut w 220*.Podajemy z ziemniakami i surówką,smacznego.
haniakson