dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Ziemniaczana babka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pięknie wyglądająca, nie tylko na wielkanocny stół, babka ziemniaczana w formie babki. Trochę ją urozmaiciłam farszem ze szpinaku i jajka. Świetna na ciepło i na zimno, dobra też do odgrzewania w plastrach.

Ziemniaczana babka

Składniki:

Ziemniaczana babka

 

 

  • 1 zaokrąglona łyżeczka soli

 

  • 1 nieduża cebula (ok. 60 g)

 

 

 

 

  • 1/3 łyżeczki soli

 

  • 30 ml śmietanki kremówki

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczana babka
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku. Cebulę drobno pokroić, lekko podsmażyć na 1 łyżce oleju, dodać do startych ziemniaków. Wsypać sól i mąkę ziemniaczaną, wbić jajka, wszystko wymieszać łyżką. Szpinak poddusić na patelni, na małym ogniu, do momentu jego rozmrożenia. Wlać śmietankę, chwilę podgrzewać do jej zredukowania. Posolić, wymieszać. Jajko ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Formę do babki wysmarować tłuszczem. Wyłożyć połowę masy ziemniaczanej, wyrównać. Dookoła, przez środek, wyłożyć szpinak, posypać go pokrojonym jajkiem. Wyłożyć resztę ziemniaczanej masy, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 1 godziny 10 minut, do momentu zrumienienia wierzchu.