Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ziemniaczana pizza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać z ketchupem i surówką

Ziemniaczana pizza

Składniki:

Ziemniaczana pizza

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczana pizza
Na patelni rozgrzać smalec, dodać pokrojony w kostkę boczek, zrumienić. Włożyć posiekaną cebulę i pokrojoną kiełbasę, podsmażyć. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, osączyć na sitku, włożyć do miski, dodać mąkę, 1 jajko, śmietanę, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Włożyć do przygotowanej formy, na całą powierzchnię wyłożyć farsz, posypać pokrojonymi w kostkę pomidorami i bazylią, oprószyć pieprzem i posypać połową tartego sera. Włożyć do piekarnika na 15 minut, nagrzanego do 220 stopni. Pozostałe jajka roztrzepać, dodać soli i pieprzu, wylać na zapieczoną pizzę, posypać pozostałym serem. Ponownie włożyć do piekarnika i piec około 20 minut.