Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Ziemniak pieczony z boczkiem i szpinakie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nadziewany pieczony ziemniak

Ziemniak pieczony z boczkiem i szpinakie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ziemniak pieczony z boczkiem i szpinakie

 

Sposób przygotowania:

Ziemniak pieczony z boczkiem i szpinakie
Ziemniaki obieram, dokładnie myję i przekrajam na pół. Specjalną łyżeczką wydrążam środek i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. ziemniaka lekko smaruję oliwą i posypuję solą i bazylią. Szpinak rozmrażam. Boczek kroję w kosteczkę i smażę na patelni. Następnie dodaje szpinak i wszystko razem mieszam. Czosnek obieram i wyciskam do szpinaku. Całość chwilę smażę i odkładam do miseczki. Następnie dodaję twaróg, sól i pieprz wg upodobania. Przygotowany farsz układam czubato na łódeczki z ziemniaka. Ser w plastrach kroję w paseczki i układam je na wierzch na farsz. Zapiekam w piekarniku około 20-30 minut w temp 180C aż ziemniaki będą miękkie.W osobnej misce mieszam jogurt z majonezem. Czosnek obieram obieram i wyciskam do sosu. Całość przyprawiam wg upodobania solą i pieprzem i mieszam dokładnie.
Ziemniak pieczony z boczkiem i szpinakie
w misce przygotowuję farsz z boczku, twarogu i szpinaku
Ziemniak pieczony z boczkiem i szpinakie
nakładam dużo farszu na każdą połówkę ziemniaka
Ziemniak pieczony z boczkiem i szpinakie
ser w plasterku kroję w cienkie paseczki i kładę na wierzchu