Sposób przygotowania:
Ziemniaki z pieczarkami i kalafiorem
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, zalać wodą, dodać sól i gotować około 10 minut, odcedzić i lekko zrumienić na rozgrzanych 2 łyżkach smalcu. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w pół krążki i razem z posiekaną cebulą podsmażyć na pozostałym smalcu. Pieczarki pokroić i smażyć około 5 minut na 1 łyżce masła, oprószyć solą i pieprzem. Kalafior ugotować na pół miękko w osolonej wodzie, wyjąć, podzielić na różyczki. Naczynie żaroodporne posmarować pozostałym masłem, wyłożyć połowę ziemniaków, oprószyć pieprzem. Następnie ułożyć cebulę z kiełbasą, przykryć pozostałymi ziemniakami. Na wierzch wyłożyć pieczarki, kalafior i przykryć plastrami żółtego sera. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekać około 15 minut. Podawać z kefirem lub z mięsem i surówką.