Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ziemniaki z pieczarkami i kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ziemniaki z cebulą, kiełbasą, pieczarkami i kalafiorem są smaczne.

Ziemniaki z pieczarkami i kalafiorem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaki z pieczarkami i kalafiorem

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki z pieczarkami i kalafiorem
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, zalać wodą, dodać sól i gotować około 10 minut, odcedzić i lekko zrumienić na rozgrzanych 2 łyżkach smalcu. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w pół krążki i razem z posiekaną cebulą podsmażyć na pozostałym smalcu. Pieczarki pokroić i smażyć około 5 minut na 1 łyżce masła, oprószyć solą i pieprzem. Kalafior ugotować na pół miękko w osolonej wodzie, wyjąć, podzielić na różyczki. Naczynie żaroodporne posmarować pozostałym masłem, wyłożyć połowę ziemniaków, oprószyć pieprzem. Następnie ułożyć cebulę z kiełbasą, przykryć pozostałymi ziemniakami. Na wierzch wyłożyć pieczarki, kalafior i przykryć plastrami żółtego sera. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekać około 15 minut. Podawać z kefirem lub z mięsem i surówką.
Ziemniaki z pieczarkami i kalafiorem
Pokrojoną kiełbasę i cebulę podsmażyć na smalcu
Ziemniaki z pieczarkami i kalafiorem
Połowę podsmażonych ziemniaków włożyć do naczynia żaroodpornego
Ziemniaki z pieczarkami i kalafiorem
Wyłożyć pozostałe przygotowane składniki
Ziemniaki z pieczarkami i kalafiorem
Na wierzchu zapiekanki ułożyć plastry żółtego sera