SUPERPRZEPIS

Zimowa rolada z żurawiną

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Zimowa rolada z żurawiną

Smaczna i bardzo ładnie wyglądająca rolada

Składniki:

Zimowa rolada z żurawiną

 

  • Na ciasto:
  • 7 jajek
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kisiel ( smak dowolny, ważne aby kolor był jasny, ja dałam morelowy)
  • aromat migdałowy
  • szczypta soli
  • sok z 1 cytryny
  • trochę wody

 

 

Sposób przygotowania:

Zimowa rolada z żurawiną
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy mąkę, żółtka, kisiel oraz kilka kropel aromatu nie przestając ubijać. Pieczemy je na dużej prostokątnej blaszce przez około 20 minut. Ciasto wyjmujemy i przekładamy na lnianą ściereczkę, wycinamy z niego 2 mniejsze prostokąty i bardzo dokładnie z obu stron zwilżamy sokiem z cytryny rozrobionym z wodą. Oba płaty ciasta układamy na osobnych ściereczkach i zwijamy razem z nimi w rolady. Odkładamy. Białą czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem z 200ml śmietanki, cały czas mieszając aby nie dopuścić do przypalenia. Odstawiamy do wystygnięcia. W innym rondelku miksujemy ze sobą cukier, 100ml śmietanki, żółtka, mąkę oraz aromat migdałowy a następnie całą masę gotujemy do uzyskania gęstej, budyniowej konsystencji ( robimy po prostu domowy budyń ;) ) , a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Następnie w misce miksujemy czekoladę rozpuszczoną w śmietance, masę budyniową i kostkę miękkiej margaryny. Dodajemy do tego pokrojoną drobno żurawinę, mieszamy i wstawiamy na około 1h do lodówki, czyli do zgęstnienia. Ciasto rozwijamy i smarujemy powstałą masą, zwijamy. W rondelku rozpuszczamy czekoladę z wodą, polewamy nią ciasto i posypujemy je żurawiną i migdałami.



Po więcej przepisów zapraszam na http://od-kuchni.blog.pl