Sposób przygotowania:
Zimowa zupa z wędzonym boczkiem i ziołamiZimowa zupa 1
Mięso wkładamy do garnka. Dodajemy liście i ziele. Zalewamy 2,5 l. wody. Gotujemy do miękkości.
Zimowa zupa 2
Boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni do czasu aż się zrumieni. Dodajemy do wywaru.
Zimowa zupa 3
Oczyszczone pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do zupy. Gotujemy przez ok. 15 minut.
Zimowa zupa 4
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy ok, 10 minut.
Zimowa zupa 5
Włoszczyznę obieramy i oczyszczamy. Ścieramy na tarce na grubych oczkach. Podsmażamy na maśle do miękkości. Dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze przez jakieś 5 minut. Doprawiamy ziołami i przyprawami. Zabielamy śmietaną.