Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Zimowa zupa z wędzonym boczkiem i ziołami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo smaczne, sycące i rozgrzewające danie. Idealna propozycja na obiad w porze zimowej. Gorąco polecam.

Zimowa zupa z wędzonym boczkiem i ziołami

Składniki:

Zimowa zupa z wędzonym boczkiem i ziołami

 

Sposób przygotowania:

Zimowa zupa z wędzonym boczkiem i ziołami

Zimowa zupa 1

Zimowa zupa z wędzonym boczkiem i ziołami
Mięso z liśćmi i zielem zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości.

Mięso wkładamy do garnka. Dodajemy liście i ziele. Zalewamy 2,5 l. wody. Gotujemy do miękkości.

Zimowa zupa 2

Zimowa zupa z wędzonym boczkiem i ziołami
Wędzony boczek kroimy w kostkę, po czym rumienimy na patelni.

Boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni do czasu aż się zrumieni. Dodajemy do wywaru.

Zimowa zupa 3

Zimowa zupa z wędzonym boczkiem i ziołami
Oczyszczone pieczarki kroimy w cienkie plasterki

Oczyszczone pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do zupy. Gotujemy przez ok. 15 minut.

Zimowa zupa 4

Zimowa zupa z wędzonym boczkiem i ziołami
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy ok, 10 minut.

Zimowa zupa 5

Zimowa zupa z wędzonym boczkiem i ziołami

Włoszczyznę obieramy i oczyszczamy. Ścieramy na tarce na grubych oczkach. Podsmażamy na maśle do miękkości. Dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze przez jakieś 5 minut. Doprawiamy ziołami i przyprawami. Zabielamy śmietaną.