Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Złociste drożdżówki z dynią i rabarbarem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drożdżówki z rabarbarem, jabłkami i dynią z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej to pyszne połączenie.

 Złociste drożdżówki z dynią i rabarbarem

Składniki:

Złociste drożdżówki z dynią i rabarbarem

 

 

 

  • Nadzienie
  • 0,5 kg dyni bez miąższu
  • 0,5 kg jabłek
  • 30 dag rabarbaru
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 3 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Złociste drożdżówki z dynią i rabarbarem

ETAP 1:

Złociste drożdżówki z dynią i rabarbarem
Wszystkie składniki połączyć z wyrośniętym rozczynem

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, połową ciepłego mleka i kilkoma łyżkami mąki, przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia. Masło rozpuścić, ostudzić.

Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę wymieszaną z solą, puree z dyni, jajka, cukier, resztę ciepłego mleka i ekstrakt waniliowy.

ETAP 2:

Złociste drożdżówki z dynią i rabarbarem
Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu

Całość wyrabiać około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Nadzienie

Złociste drożdżówki z dynią i rabarbarem
Wszystkie składniki nadzienia ugotować na pół miękko

Do garnka wsypać cukier, wlać 3 łyżki wody, gotować kilka minut. Dodać pokrojoną w kostkę dynię, obrane i pokrojone jabłka, oraz rabarbar.

Gotować przez 10-12 minut. Wsypać skórkę kandyzowaną, wymieszać, ostudzić, osączyć.

Kruszonka

Złociste drożdżówki z dynią i rabarbarem
Krążki z ciasta ułozyć na przygotowanej blaszce

Wszystkie składniki na kruszonkę umieścić w misce i palcami rozcierać do uzyskania pokruszonego ciasta.

Gdy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 1,5-2 cm.

Dużym kubkiem wyciąć krążki, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, odłożyć do wyrośnięcia.

Następnie dnem szklanki zrobić wgłębienia, brzegi posmarować jajkiem wymieszanym z cukrem waniliowym.

ETAP 5:

Złociste drożdżówki z dynią i rabarbarem

Włożyć porcję nadzienia, posypać kruszonką, odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut. Blaszkę z drożdżówkami wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor. ( około 15-17 minut)