Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Złoty pilaw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Czemu złoty ? Bo dominuje w nim kolor złocisty.

Złoty pilaw Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Złoty pilaw

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 10 dag ryżu ( długo ziarnisty )- 1 woreczek
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego ( może być z kostki)
  • 1/3 szklanki soku z mandarynek
  • 3 dag rodzynek Golgen Jumbo ( jasne -złocisto- zielonkawe )
  • 6 suszonych moreli
  • 1 łyżka drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • sól
  • szczypta otartej skórki mandarynkowej

 

Sposób przygotowania:

Złoty pilaw
Pokroić mięso w drobną kostkę . Posypać curry, kurkumą i szczyptą soli i skropić odrobiną oleju . Wetrzeć przyprawy i zostawić na kilkanaście minut. Namoczyć rodzynki i morele - potem odcedzić je i pokroić morele w paseczki. Rozgrzać masło z olejem w rondlu i obsmażyć mięso -dołożyć ryż .Smażyć chwilę dokładnie mieszając . Zalać bulionem i sokiem z mandarynek . Dorzucić rodzynki , morele i skórkę pomarańczową i szczyptę otartej skórki mandarynkowej .Gotować aż ryż wchłonie całkowicie bulion ( od czasu do czasu zamieszać ). Przykryć i zostawić na 10 minut.
Złoty pilaw
Mięso z piersi kurczaka pokroić w kostke i natrzeć przyprawami
Złoty pilaw
Rodzynki i morele namoczyć -odcedzic i pokroić
Złoty pilaw
Obsmażyć na patelni kurczaka a potem wsypać ryż i chwilę smażyć
Złoty pilaw
Zalać bulionem -dodać bakalie i dusic aż ryż wchłonie cały bulion