Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Zmysłowy sernik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Autorski przepis na wspaniałe ciasto deserowe

Zmysłowy sernik na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zmysłowy sernik na zimno

 

  • Masa "owocowa":
  • 350 gram malin
  • 200 gram żółtej cukinii
  • 3 jabłka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1,5 szklanki wody

 

  • Masa serowa:
  • 600 gram serków homogenizowanych waniliowych (4-pak Danio)
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki żelatyny

 

  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 150 gram okrągłych biszkoptów

 

Sposób przygotowania:

Zmysłowy sernik na zimno
Pomysł na ciasto jest własny :) Masę serową stosowałam już do innych ciast, ale mase owocową - warzywną robiłam po raz pierwszy i do samego końca nie miałam pewności czy wyjdzie dobrze, jednak ciasto okazało się być na prawdę smaczne :)



Cukinię obieramy ze skorki, wydrążamy z niej środek i odmierzamy podaną wagę - kroimy w kostkę. Jabłka obieramy i kroimy w niewielkie cząstki. Maliny przebieramy.

Do malaksera wlewamy wodę, przekładamy pokrojone owoce i cukinię i miksujemy do czasu aż zrobi się jednolity mus.

Odmierzamy 5 szklanek musu (ja miałam idealnie, jednak jeśli jest za mało to dopełniamy wodą z kranu, a jeśli jest zbyt dużo, to wystarczy dosłodzić i wypić nadmiar jako zdrowy napój ). 4 szklanki musu wlewamy do garnka i nastawiamy na gaz, w pozostałym soku rozpuszczamy budynie i wlewamy je na gotujący się mus, wsypujemy cukier i mieszamy do czasu aż zgęstnieje. Zaraz po ugotowaniu wlewamy do tortownicy, którą wczesniej wykładamy biszkoptami.

Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, gdy sie połaczą dodajemy jajka i dalej miksujemy, a następnie stopniowo dodajmy serki homo i miksujemy na wolnych obrotach. Zelatynę rozpuszczamy w 1/3szklance wrzątku i łączmy z gorącym mlekiem, stopniowo wlewamy do masy serowej.

Połowę masy wylewamy na stężały budyń owocowe i wstawiamy na ok.7 minut do zamrażalnika, następnie wlewamy chłodną galaretkę agrestową rozpuszczoną w niepełnych 2 szklankach wody i ponownie wkładamy do zamrazalnika. Analogicznie układamy kolejną wasrtwę masy serowej i brzoskwiniowej galaretki.
Zmysłowy sernik na zimno
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki...
Zmysłowy sernik na zimno
4 szklanki musu wlewamy do garnka i nastawiamy na gaz,
Zmysłowy sernik na zimno
Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, gdy sie połaczą dodajemy jajka
Zmysłowy sernik na zimno
Analogicznie układamy kolejną wasrtwę masy serowej i brzoskwiniowej galaretki.