Sposób przygotowania:
Zmysłowy sernik na zimno
Pomysł na ciasto jest własny :) Masę serową stosowałam już do innych ciast, ale mase owocową - warzywną robiłam po raz pierwszy i do samego końca nie miałam pewności czy wyjdzie dobrze, jednak ciasto okazało się być na prawdę smaczne :)
Cukinię obieramy ze skorki, wydrążamy z niej środek i odmierzamy podaną wagę - kroimy w kostkę. Jabłka obieramy i kroimy w niewielkie cząstki. Maliny przebieramy.
Do malaksera wlewamy wodę, przekładamy pokrojone owoce i cukinię i miksujemy do czasu aż zrobi się jednolity mus.
Odmierzamy 5 szklanek musu (ja miałam idealnie, jednak jeśli jest za mało to dopełniamy wodą z kranu, a jeśli jest zbyt dużo, to wystarczy dosłodzić i wypić nadmiar jako zdrowy napój ). 4 szklanki musu wlewamy do garnka i nastawiamy na gaz, w pozostałym soku rozpuszczamy budynie i wlewamy je na gotujący się mus, wsypujemy cukier i mieszamy do czasu aż zgęstnieje. Zaraz po ugotowaniu wlewamy do tortownicy, którą wczesniej wykładamy biszkoptami.
Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, gdy sie połaczą dodajemy jajka i dalej miksujemy, a następnie stopniowo dodajmy serki homo i miksujemy na wolnych obrotach. Zelatynę rozpuszczamy w 1/3szklance wrzątku i łączmy z gorącym mlekiem, stopniowo wlewamy do masy serowej.
Połowę masy wylewamy na stężały budyń owocowe i wstawiamy na ok.7 minut do zamrażalnika, następnie wlewamy chłodną galaretkę agrestową rozpuszczoną w niepełnych 2 szklankach wody i ponownie wkładamy do zamrazalnika. Analogicznie układamy kolejną wasrtwę masy serowej i brzoskwiniowej galaretki.
Cukinię obieramy ze skorki, wydrążamy z niej środek i odmierzamy podaną wagę - kroimy w kostkę. Jabłka obieramy i kroimy w niewielkie cząstki. Maliny przebieramy.
Do malaksera wlewamy wodę, przekładamy pokrojone owoce i cukinię i miksujemy do czasu aż zrobi się jednolity mus.
Odmierzamy 5 szklanek musu (ja miałam idealnie, jednak jeśli jest za mało to dopełniamy wodą z kranu, a jeśli jest zbyt dużo, to wystarczy dosłodzić i wypić nadmiar jako zdrowy napój ). 4 szklanki musu wlewamy do garnka i nastawiamy na gaz, w pozostałym soku rozpuszczamy budynie i wlewamy je na gotujący się mus, wsypujemy cukier i mieszamy do czasu aż zgęstnieje. Zaraz po ugotowaniu wlewamy do tortownicy, którą wczesniej wykładamy biszkoptami.
Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, gdy sie połaczą dodajemy jajka i dalej miksujemy, a następnie stopniowo dodajmy serki homo i miksujemy na wolnych obrotach. Zelatynę rozpuszczamy w 1/3szklance wrzątku i łączmy z gorącym mlekiem, stopniowo wlewamy do masy serowej.
Połowę masy wylewamy na stężały budyń owocowe i wstawiamy na ok.7 minut do zamrażalnika, następnie wlewamy chłodną galaretkę agrestową rozpuszczoną w niepełnych 2 szklankach wody i ponownie wkładamy do zamrazalnika. Analogicznie układamy kolejną wasrtwę masy serowej i brzoskwiniowej galaretki.