SUPERPRZEPIS

Żółta tarta z cukinią

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Żółta tarta z cukinią Więcej zdjęć (5)

Lubię tarty i to nie tylko jeść, ale także wymyślać nowe ich nadzienia. Ta z pewnością będzie należeć do moich ulubionych!

Składniki:

Żółta tarta z cukinią

 

  • Składniki na ciasto:
  • 25 dag mąki,
  • 12 dag margaryny,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka wody
  • Szczypta kurkumy do nadania wesołego koloru:)
  • Nadzienie:
  • wielkości cukinia (lub lepiej 0,5 cukinii z zieloną skórką, a 0,5 z żółtą)
  • ¼ opakowania sera feta,
  • 1 cebula,
  • ¾ szklanki groszku cukrowego ( może być z puszki). Ja ugotowałam mrożony.
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • Sól do smaku,
  • 1 duże jajko,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • Kilka pomidorów koktajlowych (około 6),
  • Natka pietruszki do dekoracji,
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Żółta tarta z cukinią
Ciasto: Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce około 30 minut i wykładamy nim formę na tarte. Widelcem przebijamy ciasto w kilku miejscach.

NADZIENIE: Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej pokrojona w kostkę cukinię. Całość smażymy by cukinia lekko zmiękła i doprawiamy do smaku. Groszek gotujemy lub odcedzamy z zalewy (jeśli posiadamy konserwowy).

Ser feta kroimy w kostkę. Pomidory przekrawamy na połowę. Śmietanę miksujemy z jajkiem. Doprawiamy do smaku. Na wyłożonym spodzie tarty wykładamy przygotowaną cukinie , groszek, ser feta oraz pomidory.

Całość zalewamy mieszaniną jajka i śmietany. Tarte pieczemy około 40 minut w 180°C. Podajemy oprószoną natką pietruszki.
Żółta tarta z cukinią
Gotowym ciastem wykładamy przygotowaną formę
Żółta tarta z cukinią
przygotowane składniki nadzienia umieszczamy na wyłożonym cieście.
Żółta tarta z cukinią
W garnuszki łączymy składniki spoiwa. Gotowym zalewamy składniki tarty. Pieczemy.
Żółta tarta z cukinią
Przed podaniem kroimy na mniejsze części. Oprószamy pokrojoną natka pietruszki