Sposób przygotowania:
Żółta tarta z cukinią
Ciasto: Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce około 30 minut i wykładamy nim formę na tarte. Widelcem przebijamy ciasto w kilku miejscach.
NADZIENIE: Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej pokrojona w kostkę cukinię. Całość smażymy by cukinia lekko zmiękła i doprawiamy do smaku. Groszek gotujemy lub odcedzamy z zalewy (jeśli posiadamy konserwowy).
Ser feta kroimy w kostkę. Pomidory przekrawamy na połowę. Śmietanę miksujemy z jajkiem. Doprawiamy do smaku. Na wyłożonym spodzie tarty wykładamy przygotowaną cukinie , groszek, ser feta oraz pomidory.
Całość zalewamy mieszaniną jajka i śmietany. Tarte pieczemy około 40 minut w 180°C. Podajemy oprószoną natką pietruszki.
NADZIENIE: Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej pokrojona w kostkę cukinię. Całość smażymy by cukinia lekko zmiękła i doprawiamy do smaku. Groszek gotujemy lub odcedzamy z zalewy (jeśli posiadamy konserwowy).
Ser feta kroimy w kostkę. Pomidory przekrawamy na połowę. Śmietanę miksujemy z jajkiem. Doprawiamy do smaku. Na wyłożonym spodzie tarty wykładamy przygotowaną cukinie , groszek, ser feta oraz pomidory.
Całość zalewamy mieszaniną jajka i śmietany. Tarte pieczemy około 40 minut w 180°C. Podajemy oprószoną natką pietruszki.
kołczu
jaga85
Dziękuję!