Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zrazy cielęce z chrzanem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Najlepiej smakuje z kopytkami lub śląskimi kluskami

Zrazy cielęce z chrzanem

Składniki:

Zrazy cielęce z chrzanem

 

 

Sposób przygotowania:

Zrazy cielęce z chrzanem
Mięso pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem na cienkie płaty, oprószyć solą i pieprzem. Boczek i ogórki pokroić w słupki, pieczarki i cebulę w plasterki. Utarty chrzan sparzyć wrzącą wodą. Na suchej patelni uprażyć tartą bułkę, dodać połowę masła, stopić. Zdjąć z ognia, połączyć z chrzanem, przyprawić solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa posmarować farszem, położyć po słupku boczku, ogórka, cebuli i pieczarek, zwinąć ciasno w rulon, obwiązać nitką. Obsmażyć ze wszystkich stron na smalcu, przełożyć do rondla, podlać 2 szkl wody, dodać kostkę bulionową, przykryć i dusić do miękkości. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, połączyć z sosem, zagotować. Na końcu przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Podawać z kopytkami lub śląskimi kluskami i surówką.

Tagi:

tarta beza bezy