Sposób przygotowania:
Zrazy cielęce z chrzanem
Mięso pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem na cienkie płaty, oprószyć solą i pieprzem. Boczek i ogórki pokroić w słupki, pieczarki i cebulę w plasterki. Utarty chrzan sparzyć wrzącą wodą. Na suchej patelni uprażyć tartą bułkę, dodać połowę masła, stopić. Zdjąć z ognia, połączyć z chrzanem, przyprawić solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa posmarować farszem, położyć po słupku boczku, ogórka, cebuli i pieczarek, zwinąć ciasno w rulon, obwiązać nitką. Obsmażyć ze wszystkich stron na smalcu, przełożyć do rondla, podlać 2 szkl wody, dodać kostkę bulionową, przykryć i dusić do miękkości. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, połączyć z sosem, zagotować. Na końcu przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Podawać z kopytkami lub śląskimi kluskami i surówką.