Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zrazy wieprzowe zwijane z Brianzy

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Plastry wieprzowiny rozbić dokładnie i lekko posolić, kiełbasę, mortadelę i szynkę

Zrazy wieprzowe zwijane z Brianzy

Składniki:

Zrazy wieprzowe zwijane z Brianzy

 

  • 600 g wieprzowiny od szynki w plastrach
  • 50 g słoniny
  • 200 g kiełbasy surowej (białej lub polskiej)
  • 50 g mortadeli
  • 100 g surowej szynki 
  • 2 łyżki tartego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • zielona pietruszka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zrazy wieprzowe zwijane z Brianzy
Plastry wieprzowiny rozbić dokładnie i lekko posolić, kiełbasę, mortadelę i szynkę posiekać i ugnieść, dokładając utarty ser, sól, utarty czosnek z pieprzem i dodatkiem zielonej pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Tym farszem posmarować przygotowane zrazy, zawinąć, spiąć wykałaczką i smażyć na słoninie ze wszystkich stron. Ułożyć ścisło w rondlu, podlać lekko bulionem lub wodą i dusić przez 1 godzinę pod przykryciem.