Sposób przygotowania:
Zrazy z kaszy gryczanej po warszawsku
Grzyby suszone umyć i wymoczyć, a następnie ugotować w wodzie do miękkości. Świeże grzyby należy oczyścić i obgotować. Połowę wywaru z grzybów zostawić do sosu a połowę przeznaczyć do gotowania kaszy. Kaszę oczyścić zalać wywarem, posolić, popieprzyć i rozgotować do papki (rozkleić). Grzyby posiekać i przesmażyć na maśle z obraną i pokrojono drobno cebulą. Osolić i popieprzyć.
Następnie kaszę ostudzić, wbić jajko, dodać mąkę aby można było z masy formować płaskie podłużne placki. Każdy placek smarować grzybowym nadzieniem i zawijać zrazy. Posypać tartą bułką i smażyć z obu stron.
Sos: obrać cebule, pokroić w kostkę, zrumienić na maśle, dodać pół łyżki mąki, energicznie zamieszać robiąc zasmażkę, a następnie dodać szklankę wody i zagotować ciągle mieszając, zdjąć z ognia i zaprawić śmietaną, dodać sól i odrobinę cukru.
Rozgrzać piekarnik do temp 160 stopni, w żaroodpornym naczyniu ułożyć zrazy, polać sosem i zapiec.
Wersja szybsza: można podawać polane sosem bez opiekania. Zamiast sosu można tylko polać śmietaną.
Następnie kaszę ostudzić, wbić jajko, dodać mąkę aby można było z masy formować płaskie podłużne placki. Każdy placek smarować grzybowym nadzieniem i zawijać zrazy. Posypać tartą bułką i smażyć z obu stron.
Sos: obrać cebule, pokroić w kostkę, zrumienić na maśle, dodać pół łyżki mąki, energicznie zamieszać robiąc zasmażkę, a następnie dodać szklankę wody i zagotować ciągle mieszając, zdjąć z ognia i zaprawić śmietaną, dodać sól i odrobinę cukru.
Rozgrzać piekarnik do temp 160 stopni, w żaroodpornym naczyniu ułożyć zrazy, polać sosem i zapiec.
Wersja szybsza: można podawać polane sosem bez opiekania. Zamiast sosu można tylko polać śmietaną.