Sposób przygotowania:
Zupa buraczkowa z papryką i porem
Mięso zalewamy wodę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Gotujemy do miękkości mięsa, a następnie wyjmujemy je z garnka. Przecedzamy wywar przez sitko.
Ziemniaki, buraki oraz paprykę kroimy w kostkę. Pora kroimy w półplasterki. Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej.
Dodajemy buraki do wywaru i gotujemy 5 minut. Dodajemy resztę warzyw (oprócz papryki i pora) i gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy pora i paprykę i znów gotujemy 10 minut.
Śmietanę mieszamy z niewielką ilością zupy i wlewamy ją do garnka. Dodajemy również posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Ziemniaki, buraki oraz paprykę kroimy w kostkę. Pora kroimy w półplasterki. Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej.
Dodajemy buraki do wywaru i gotujemy 5 minut. Dodajemy resztę warzyw (oprócz papryki i pora) i gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy pora i paprykę i znów gotujemy 10 minut.
Śmietanę mieszamy z niewielką ilością zupy i wlewamy ją do garnka. Dodajemy również posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem.