wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Zupa chrzanowa rozgrzewająca

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Uwielbiam ta zupę, głównie dzięki jej ostrzejszemu smakowi i aromatowi. Na zimne dni rozgrzewa i syci:). POLECAM!

Zupa chrzanowa rozgrzewająca

Składniki:

Zupa chrzanowa rozgrzewająca

 

  • 350 g białej kiełbasy lub kiełbasy wędzonej;
  • 1 mała cebulka;
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego;
  • 2 liście laurowe;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 2- 3 ziemniaki, pokrojone w kostkę;
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego;
  • 2 surowe żółtka jajka;
  • 4 jajka ugotowane na twardo;
  • 100 g tartego korzenia chrzanu lub chrzan ze słoiczka;
  • majeranek,
  • suszony szczypiorek

Sposób przygotowania:

Zupa chrzanowa rozgrzewająca
Kielbase kroimy w kawalki, w plasterki(dowolnie), obieramy cebule i czosnek, rzucamy do garnka. Dodajemy do tego liscie laurowe, ziele angielskie, obrane i pokrojone w kostke ziemniaki i zalewamy wszystko ok.1-1,5 litra goracej wody i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok.20 minut. Do smaku mozna dodac odrobine przyprawy VEGETA lub KUCHAREK. W miedzyczasie gotujemy jajka na twardo. Po 20 minutach 2 zoltka oraz smietane lekko mieszamy razem w oddzielnym naczyniu i cala mase wlewamy powoli, ciagle mieszajac do gotujacej sie zupy. Chwile gotujemy na niewielkim ogniu. Na koniec dodajemy chrzan, przyprawiamy sola, jesli to konieczne i posypujemy swiezymi lub suszonymi ziolami. Podajemy z pokrojonymi w polowki lub plasterki jajkami. ZUPA PYCHOTA. Ostrzejszy smak zupy zalezy tylko od nas. Jesli uwielbiamy naprawde ''ostre''smaki ilosc chrzanu mozna dowolnie zwiekszac:).