misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Zupa fasolowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zupka pyszna jest z fasoli , po niej brzuszek Cię nie boli....

Zupa fasolowa

Składniki:

Zupa fasolowa

 

  • Składniki:
  • 1 szklanka fasola Jaś,
  • 2 dkg grzybki suszone,
  • 1 duza cebula,
  • 1 łyzka tłuszcz
  • # gęsta smietana - niepełna szklanka
  • # 1,5 l wywaru mięsnego (np z żeberek)
  • # włoszczyzna
  • # sól
  • # pieprz
  • # listek laur.
  • # ziele ang.

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa
Przygotowanie Umytą i namoczoną poprzedniego dnia fasolę podgotować kilka minut w tej samej wodzie, w ktorej się moczyla. Następnie dodać uprzednio namoczone grzyby i włoszczyznę, listek i ziarenka ziela. Pod koniec gotowania wyjąć włoszczyznę ( można ją zużyć np do sałatki) dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Cebulkę pokroić , zrumienić na tłuszczu,dodać śmietanę,poddusić na złoty kolor i zaprawić zupę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Tagi:

fasola