miszelka golonka

miszelka golonka

Szef Kuchni
[Przepisów: 32]

Zupa fasolowa z kiełbasą i dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sycące danie jednogarnkowe.

Zupa fasolowa z kiełbasą i dynią

Składniki:

Zupa fasolowa z kiełbasą i dynią

 

  • 1 puszka fasoli białej w zalewie
  • 15 dag kiełbasy węgierskiej (lub inna z papryką)
  • cebula

 

  • po (ok) 2 łyżki pokrojonych w słupki:
  • marchewki
  • pietruszki,
  • selera,
  • dyni,
  • pora

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa z kiełbasą i dynią
Do garnka wlać fasolę z zalewą i dodać trzy puszki wody. Włączyć gaz. Dodać warzywa pokrojone w słupki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać je do zupy. Włożyć liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę również pokroić. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć ok 4 minut na nim cebulę z kiełbasą. Następnie dodać do zupy (raczej bez oleju z patelni). Wszystko gotować na małym ogniu do miękkości. Na końcu przyprawić do smaku solą i pieprzem i dodać posiekaną natkę pietruszki.