Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Zupa grochowa.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Moja grochowka to jednodaniowy obiad - gesta i z duza iloscia miesa :)

Zupa grochowa.

Składniki:

Zupa grochowa.

 

  • 1,5 szkl. grochu / nie luskany/
  • 500g wieprzowiny
  • 500 zeberek swiezych lub wedzonych
  • 2 kawalki kielbasy /ok. 200g/
  • 100g wedzonego boczku
  • 1/4 selera
  • 2 marchewki
  • duza cebula
  • 2 zabki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sol
  • pieprz
  • 1 lyzka majeranku
  • tluszcz do smazenia

Sposób przygotowania:

Zupa grochowa.
Groch myjemy i namaczamy na noc. Nastepnego dnia myjemy i kroimy mieso na kawalki wielkosci obiadowej sztuki miesa, groch przebieramy w razie koniecznosci wyrzucajac czarne, popsute ziarenka . Do duzego garnka przelewamy groch z woda, w ktorej sie moczyl, wkladamy mieso i zeberka, wrzucamy listki i ziele angielskie , dolewamy ok 1,5 litra wody i gotujemy ok 40 min. W tym czasie kroimy cebule , boczek i kielbase w kostke , marchewke i seler scieramy na jarzynowej tarce, czosnek rowniez drobno kroimy.Czosnek przekladam do malego pojemniczka lub kieliszka , sole i lekko rozgniatam / ja robie to koncem drewnianej lyzki :) / Marchewke i seler dodajemy do zupy i gotujemy dalej. Kielbase, boczek i cebulke podsmazamy na patelni i rowniez wrzucamy do garnka.Obieram i kroje ziemniaki. Po godzinnym gotowaniu wrzucam ziemniaki , czosnek i majeranek do zupy. Jezeli zeberka i mieso sa juz miekkie to wyjmuje je i mieso kroje lub rozdzielam na mniejsze kawalki a zeberka pozostawiam w calosci. Pod koniec gotowania , kiedy groch i ziemniaki sa juz miekkie doprawiam sola i pieprzem i wrzucam miesa do zupy.
Czas gotowania to ok 1,5 godz. My lubimy kiedy groch jest prawie rozgotowany , zupa jest wtedy fajnie zawiesista z duza iloscia " grochowych lusek". Jezeli gotuje zupe na kosciach to przesmazam wiecej kielbasy i boczku. Smacznego.