Sposób przygotowania:
Zupa grochowa.
Groch myjemy i namaczamy na noc. Nastepnego dnia myjemy i kroimy mieso na kawalki wielkosci obiadowej sztuki miesa, groch przebieramy w razie koniecznosci wyrzucajac czarne, popsute ziarenka . Do duzego garnka przelewamy groch z woda, w ktorej sie moczyl, wkladamy mieso i zeberka, wrzucamy listki i ziele angielskie , dolewamy ok 1,5 litra wody i gotujemy ok 40 min. W tym czasie kroimy cebule , boczek i kielbase w kostke , marchewke i seler scieramy na jarzynowej tarce, czosnek rowniez drobno kroimy.Czosnek przekladam do malego pojemniczka lub kieliszka , sole i lekko rozgniatam / ja robie to koncem drewnianej lyzki :) / Marchewke i seler dodajemy do zupy i gotujemy dalej. Kielbase, boczek i cebulke podsmazamy na patelni i rowniez wrzucamy do garnka.Obieram i kroje ziemniaki. Po godzinnym gotowaniu wrzucam ziemniaki , czosnek i majeranek do zupy. Jezeli zeberka i mieso sa juz miekkie to wyjmuje je i mieso kroje lub rozdzielam na mniejsze kawalki a zeberka pozostawiam w calosci. Pod koniec gotowania , kiedy groch i ziemniaki sa juz miekkie doprawiam sola i pieprzem i wrzucam miesa do zupy.
Czas gotowania to ok 1,5 godz. My lubimy kiedy groch jest prawie rozgotowany , zupa jest wtedy fajnie zawiesista z duza iloscia " grochowych lusek". Jezeli gotuje zupe na kosciach to przesmazam wiecej kielbasy i boczku. Smacznego.
Czas gotowania to ok 1,5 godz. My lubimy kiedy groch jest prawie rozgotowany , zupa jest wtedy fajnie zawiesista z duza iloscia " grochowych lusek". Jezeli gotuje zupe na kosciach to przesmazam wiecej kielbasy i boczku. Smacznego.
luna