patisonwkuchni

patisonwkuchni

Starszy Kucharz
[Przepisów: 4]

Zupa gulaszowa z chorizo.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna rozgrzewająca zupa gulaszowa. Idealna na zimę, która w końcu do nas dotrze!

Zupa gulaszowa z chorizo.

Składniki:

Zupa gulaszowa z chorizo.

 

  • kawałek chorizo
  • 250 g wołowiny, pokrojonej w kostkę
  • 1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • listek laurowy,
  • ziele angielskie,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2,5 litra bulionu
  • 1 papryka
  • 2 - 3 ziemniaki
  • mała marchewka
  • mała pietruszka
  • 1 ząbek czosnku,
  • mała cebula nieobrana,
  • kawałek pora
  • puszka pomidorów
  • pieprz cayenne

Sposób przygotowania:

Zupa gulaszowa z chorizo.
Chorizo kroimy w plasterki i podsmażamy do wytopienia tłuszczu. Kiełbasę odkładamy na talerz, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojone w kostkę mięso. Dodajemy wino i gotujemy do momentu zredukowania. Dodajemy wszystkie przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, paprykę w proszku oraz tymianek i sól do smaku. Podgotowujemy wszystko mieszając i dodajemy czosnek, cebulę i por oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Wlewamy bulion i doprowadzamy do zagotowania, teraz gotujemy zupę do momentu kiedy wołowina stanie się miękka. Wtedy to dodajemy pomidory z puszki (zmiksowane), pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Gotujemy do miękkości warzyw, na koniec dodajemy chorizo.